Bizi Takip Edin!
Dil Seçimi:
10.09.2024

Türkiyenin 2024 yılı sonu itibarıyla 15,000 doları aşkın kişi başı GSMH ile dünyada üst gelir grubu ülkeler arasına girmeye hazırlandığı bu dönemde Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi 2023 yılında başlattığı Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmalarına hız verdi.

Kurulduğundan bu yana geliştirdiği yenilikçi, fırsat eşitliği sunan ve liyakati önceleyen modern insan kaynakları araçları ile ülkemizin beşeri sermayesinin daha nitelikli hale gelmesi ve istihdam edilebilirliğinin artırılması yönünde etkili olan Ofis, Türkiyenin ulaştığı yeni ekonomik büyüklüğe uygun, içinde yer alacağı gelişmiş ekonomilerle rekabet edebilecek ve sürdürülebilir büyümesini devam ettirecek bir insan kaynağı planlaması gerekliliği doğrultusunda önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor.

Yakın Zamanda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YÖİKK) kapsamındaki düzenli toplantılara dahil edilen Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi başkanlığında piyasaların ihtiyaç duyduğu Mesleki Eğitimden İstihdama Geçiş (MEİS) ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulmuştur. İş gücü arzını oluşturan başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) gibi paydaşların yanında talep tarafında yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi çatı meslek örgütlerinin de olduğu yirmiyi aşkın paydaşla birlikte önümüzdeki üç yıl boyunca uygulanacak bir eylem planı hazırlanmıştır. Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması’nın çalışmaları MEİS Eylem Planı kapsamında birinci öncelikli politika olarak yer almaktadır.

İkiz dönüşüm ve yapay zekanın zorunlu kıldığı iş gücü piyasasındaki değişime uyum sağlamanın günümüz ekonomileri açısından kaçınılmaz bir olgu olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “Ülkemizde gerekli beceri ve yetkinliklerle donatılmış nitelikli İnsan Kaynağının artırılmasına yönelik geliştirdiğimiz kapsayıcı, şeffaf ve veriye dayalı karar süreçlerini destekleyen projeler ile çıktıları ölçülebilir olumlu sonuçlar aldık. Örneğin, TÜİK verilerine göre 2019da %28,5 olan 20-24 yaş grubu işsizliği 2023 yılı sonunda %18,2ye düşmüştür. Bu zaman diliminde 10,3 puanlık iyileşmenin olduğunu görmekteyiz. Analiz sonuçlarına göre bu iyileşmenin 6,1lik kısmını geliştirdiğimiz objektif araçların sağladığı bulgusuna ulaşıyoruz. Bu iyileşme ile genel işsizliğin azalmasına 0,61 puan katkı ürettiğimiz görülmektedir. Ulaştığımız bu sonuçlarla Fransa, İtalya, İspanya gibi Akdeniz Havzasındaki ülkelerden genç istihdamında daha iyi duruma geldiğimiz, Avrupa Birliği ortalamasını ise yakaladığımızı söyleyebiliriz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yüksek katma değerli sektörlere yönelinmesi, Türkiyenin Cumhuriyet tarihinde ilk kez dahil olacağı üst gelir grubundaki ekonomilerle uluslararası alanda rekabet edebilirliğinin desteklenmesi ve yatırım, üretim, ihracat, istihdam hedeflerinin gerçekleştirilmesi ülkemizin Yeni Yüzyılın Yetenek Üssü olmasına aracılık edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Tüm Haberler
Diğer Haberler